Η τέχνη του σμάλτου

42.00
 

 

Η τέχνη του σμάλτουΝικόλαος Θ. Ξανθόπουλος

Σταμούλης Αντ., 2007
216 σελ.
ISBN 978-960-6713-17-0

Στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας είχα γοητευτεί από ένα συγκεκριμένο υλικό το οποίο όταν το επεξεργαζόμουνα στο εργαστήριο δημιουργούσα καταπληκτικά χρώματα. Το υλικό αυτό λέγεται σμάλτο. Με την πάροδο του χρόνου είχα αρκετές απορίες αλλά δυστυχώς όσον αφορούσε την θεωρία δεν μπόρεσα να βρω πουθενά τις απαντήσεις. Τότε αποφάσισα να το ερευνήσω μόνος μου επενδύοντας κοσμήματα με σμάλτα και μαθαίνοντας έτσι καινούργιες τεχνικές. Αυτοδίδακτος στον χώρο του κοσμήματος έμαθα από την αρχή ότι για να δημιουργήσεις ένα κόσμημα έπρεπε πρώτα να μάθεις πως γεννιέται, πως ωριμάζει και πως φτάνει στο τελικό αποτέλεσμα. Με την εμπειρία και την πείρα τόσων χρόνων διδάχτηκα αρκετά πράγματα. 

Το σμάλτο είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Έχουμε πολλά παραδείγματα από ανασκαφές που έχουν γίνει στο παρελθόν όπως στο χωριό Κουκλιά της Κύπρου που έχουν βρεθεί κοσμήματα από σμάλτο. Στην Ελλάδα, στην Συρία, στη Ρωσία, στην Αίγυπτο και σε πολλές χώρες έχουν βρεθεί ευρήματα από ρουχισμό μέχρι κοσμήματα και εκκλησιαστικά είδη από σμάλτο. Πολλά από τα αρχαία ευρήματα που έχουν βρεθεί όσον αφορά τα κοσμήματα, βρίσκονται στα μουσεία ξένων χωρών. Σμαλτωμένα είδη κοσμημάτων με περίτεχνα σκαλιστά και ημιπολύτιμες πέτρες εκθέτονται στο Βρετανικό Μουσείο της Αγγλίας όπως επίσης και πολλά άλλα από την ελληνική μας κληρονομιά. 

Σαν καθηγητής του χειροποίητου κοσμήματος προτρέπω κάθε μέρα τους μαθητές μου να πειραματιστούν πάνω στο σμάλτωμα. Έχει τόσα πολλά να μάθεις, τόσες προοπτικές να "παίξεις" με τα χρώματα, το υλικό, το σχήμα, το σχέδιο. Το σμάλτο είναι ένας κόσμος τόσο οικείος μα και τόσο διαφορετικός, γιατί κάθε μέρα που περνάει σου μαθαίνει και κάτι καινούργιο και πάντα σε εκπλήσσει.

Το βιβλίο αυτό δεν απευθύνεται μόνο σε μαθητές ή άλλους χρυσοχόους. Απευθύνεται και στον ερασιτέχνη τεχνίτη που θέλει να μάθει να φτιάχνει κοσμήματα από σμάλτο. Ελπίζω με τη συγγραφή αυτού του βιβλίου να βοηθήσω αυτούς που θέλουν να εξερευνήσουν τον κόσμο του σμάλτου και να μάθουν τις τεχνικές του.