Φόνος στον Θερμαϊκό Ύπατοι, πραίτωρες και Τύπος στην υπόθεση Πολκ

22.30
 

Φόνος στον Θερμαϊκό


Ύπατοι, πραίτωρες και Τύπος στην υπόθεση Πολκ

Έντμουντ Κήλυ
μετάφραση: Μαριζέτα Γεωργουλέα

Ελληνικά Γράμματα, 2010
599 σελ.
ISBN 978-960-19-0570-9

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση Πολκ δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι η δολοφονία παραμένει ανεξιχνίαστη και ότι εξακολουθεί να εκκρεμεί η αθωωτική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για το εξιλαστήριο θύμα. Οφείλεται και στο γεγονός ότι αποτελεί παραδειγματικό τρόπο ανάδειξης φαινομένων που σημάδεψαν τόσο την αμερικανική όσο και την ελληνική πολιτική σκηνή στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία του ψυχρού πολέμου, του ελληνικού εμφυλίου και της αντικατάστασης των Βρετανών από τους Αμερικανούς στην Ελλάδα.

Ο Έντμουντ Κήλυ παρουσιάζει με ύφος γλαφυρό τα απόρρητα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αναλύει τη χειραγώγηση της τέταρτης εξουσίας από την εκτελεστική εξουσία καθώς και την συνεργασία μιας μερίδας του Τύπου με την εκτελεστική εξουσία.

Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε στα ελληνικά το 1991, από τις εκδόσεις "Γνώση" σε μετάφραση Μαριζέτας Γεωργουλέα, και επανεκδίδεται τώρα από τα "Ελληνικά Γράμματα". Στη νέα αυτή έκδοση έχει προστεθεί εισαγωγή του ιστορικού μελετητή John Iatrides, ο οποίος επιχειρεί μια αναλυτική προσέγγιση του θέματος.