Ένας αιώνας Ανόρθωσις Αμμοχώστου

80.00
 

Επιμέλεια-Διεύθυνση έκδοσης: Γιώργος Μελετίου, δημοσιογράφος-ερευνητής

Σύλλογος Ανόρθωσις Αμμοχώστου 2016

σελ. 576

 

Το κεφάλαιο του χρονικού της ίδρυσης του «Αναγνωστηρίου Ανόρθωσις Αμμοχώστου» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ειδικές ενότητες για την ιστορία της πόλης των Βαρωσίων, τις πρώτες προσπάθειες οργάνωσης του αθλητισμού στην Αμμόχωστο, το κοινωνικό περιβάλλον μέσα από το οποίο ιδρύθηκε η Ανόρθωση και την αλληλουχία συγκυριών που οδήγησε στην ίδρυση.

Παρουσιάζονται για πρώτη φορά, κολοσσιαίες μορφές που διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στην ίδρυση και την καθιέρωση της Ανόρθωσης. Ο οραματιστής και πρώτος επίτιμος πρόεδρος, Νικόλαος Καταλάνος, με την πολυσχιδή και αξιομνημόνευτη δράση στο νησί επί τρεις δεκαετίες, καθώς επίσης και τα μέλη της πρώτης Επιτροπείας.

Ο πρώτος αξιωματούχος και ευεργέτης στην ιστορία του συλλόγου, Μιχάλης Γ. Μιχαηλίδης, ο «πρώτος μεταξύ των πρώτων εις πάσαν εθνικήν εκδήλωσιν», ένας αφανής ήρωας με συγκλονιστική ιστορία, Νικόλαος Νικολαΐδης Πατατράκας, ο άγρυπνος φρουρός του συλλόγου, Χαράλαμπος Οικονομίδης, ο δικηγόρος, ο πολιτικός, ο δήμαρχος, ο αθλητικός παράγοντας με την τεράστια προσφορά, Λούης Ευαγγέλη Λοΐζου, ο Γεώργιος Ευαγγέλη Λοΐζου με την περιπετειώδη και πολυτάραχη διαδρομή, ο δάσκαλος, λόγιος και υπεύθυνος της ΠΕΚΑ Αμμοχώστου κατά τη διάρκεια του Αγώνα της ΕΟΚΑ, Δημήτριος Κ. Σαβεριάδης και ο «άγνωστος» με βίο σαν παραμύθι, Κανάρης Δ. Σωτηρίου.

Ειδικές ενότητες στο βιβλίο αποτελούν ο Αναστάσιος Οικονομίδης και ο Ανδρέας Γαβριηλίδης. Εξ ορισμού, η ιστορικότερη διοικητική μορφή της Ανόρθωσης ο Αναστάσιος Οικονομίδης, εγγράφηκε μέλος το 1912, και υπηρέτησε τον Σύλλογο ως γραμματέας και πρόεδρος από το 1927 μέχρι το 1960! Ο Ανδρέας Γαβριηλίδης, ένας ιστορικός διοικητικός ταγός, ο οποίος υπηρέτησε με ανείπωτο πάθος και απύθμενη αφοσίωση είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία του Συλλόγου.

Στο βιβλίο «Ένας αιώνας Ανόρθωσις Αμμοχώστου» καταγράφεται, επίσης, η τεράστια προσφορά ιδρυτικών στελεχών, όπως ο Χαράλαμπος Γαβριηλίδης, οι μεγάλοι δάσκαλοι της πόλης, Πολύβιος Παπαδόπουλος και Μιχαήλ Κούμας, ο αθλητής, ο παράγοντας, ο ευεργέτης και αφοσιωμένο μέλος επί 60 και πλέον χρόνια, Πρόδρομος Παπαδόπουλος, οι Χαρίλαος και Μενέλαος Παντελίδης, ο Λούης Λοΐζου Τσακκιστός, ο Δημοσθένης Συμεωνίδης.