ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Του κόσμου τα παραμύθια

 

Οι συγκεκριμένες εκδόσεις είναι μια εξαιρετική προσπάθεια από τις εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ που εδώ και λίγα χρόνια έχουν σταδιακά εκδόσει μια υπέροχη σειρά παραμυθιών από όλο τον κόσμο. Κάθε βιβλίο μας παρουσιάζει τα παραμύθια μιας χώρας/κουλτούρας.

Πρώτα απ’ όλα να τονίσω ότι δεν πρόκειται για ‘ακόμη μια παιδική σειρά’. Αντιθέτως, τα βιβλία αυτά δεν είναι εικονογραφημένα και στοχεύει κυρίως σε μεγαλύτερης ηλικείας αναγνώστες (χωρίς αυτό φυσικά να αποκλείει την ανάγνωση των συγκεκριμένων παραμυθιών απ’ ένα παιδί). Πρόκειται λοιπόν για μια εξαιρετική σειρά για μικρούς και για μεγάλους. Διαφορετικές κουλτούρες προβάλλονται μέσα από αυτά τα παραμύθια. Ποιοί άραγε οι συμβολισμοί και ποιά τα διδάγματα που χρησιμοποιούνε σε άλλες χώρες? Αυτά τα βιβλία προσφέρουν ένα μοναδικό ταξίδι στο χώρο των παραμυθιών, διδαγμάτων και αλλόκοτων ιστοριών. Υπάρχουν ενδιαφέρον προλόγοι πρίν την παρουσίαση των παραμυθιών αυτών και ανάλυση σε ορισμένα θέματα που μπορεί να μην γνωρίζουμε, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε ορισμένες λεπτομέριες  που πιθανό να είναι σημαντικές στα παραμύθια αυτά .

Ορισμένοι ίσως παραξενευτούν και άλλοι θα το έχουν δεδομένο: διαβάζοντας τα παραμύθια αυτά, θα βρούμε πολύ συχνά ομοιότητες με τα δικά μας παραδοσιακά παραμύθια. Ένα άλλο επίσης συχνό φαινόμενο είναι οι ιστορίες που αφορούν την θρησκεία. Υπάρχουν τόσες διαφορετικές θρησκείες και κουλτούρες στο κόσμο, και όμως έχουν τόσα πολλά κοινά τα οποία μπορούμε να εντοπίσουμε στα παραμύθια αυτά. Μια κουλτούρα πολύ συχνά ‘δανείζεται΄ορισμένες ιστορίες και τις παραλάσσει ώστε να γίνουν ‘δικές’ της. Έτσι, βλέπουμε πολύ συχνά παρόμοιες ιστορίες, με αλλαγμένα ονόματα ή πιο απλά/περίπλοκα συμβάντα που όμως θυμίζουν πολύ αυτά που γνωρίζουμε ώς δικά μας.

Η σειρά περιλαμβάνει παραμύθια από την Κίνα, Περσία, Ινδίες, Αμαζόνιο, Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής, Μεξικό, Νότιες Θάλασσες, Ρωσία, Θιβέτ, Αρμενία, Κελτών, Απάτσι Τσιρικάουα, Καραιβική, Κάιρο, Σικελία, Σερβία, Σλοβακία, Άγρια Δύση, Περού, Κάτω Ιταλία και πολλά άλλα. Πρόκειται για μια αξιέπαινη προσπάθεια προβολής των άλλων κουλτουρών με ιστορίες που δεν διαβάσατε ποτέ και είναι μια σειρά βιβλίων η οποία πραγματικά αξίζει την προσοχή σας.