ΚΟΡΤΟ ΜΑΛΤΕΖΕ (ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ)

Ο δημιουργός του Κόρτο Μαλτέζε είναι ο HUGO PRATT. Ο ίδιος ο PRATT υπήρξε ‘συλλέκτης’ εμπειριών σε όλη του την ζωή. Ταξίδεψε αδιάκοπα σε όλο τον κόσμο, γνώρισε απίστευτους χαρακτήρες και πολλές φορές τους συναντάμε στις ιστορίες του Κόρτο Μαλτέζε. Το ευρίτερα γνωστό δημιούργημά του, δηλαδή ο Κόρτο Μαλτέζε, είναι σίγουρα το alter-ego του PRATT.

Πρόκειται για ένα μυστηριώδη ναυτικό ο οποίος ζεί με τον δικό του κώδικα τιμής καθώς είναι ικανός να συνεργαστεί ακόμη και με τον χειρότερο εγκληματία του κόσμου για να καταφέρει αυτό που θέλει, το οποίο συνήθως είναι λεφτά ή ένας εξωτικός θησαυρός. Είναι ένας ξακουστός τυχοδιώκτης που έχει ταξιδέψει σχεδόν παντού, και γνωρίζει ακόμη και ιθαγενείς σε ερημικά νησιά - αν του συμφέρει να τους γνωρίζει – κι αν δεν τους γνωρίζει αυτός, σίγουρα όλο και κάτι θα έχουν ακούσει αυτοί για τον ναυτικό Κόρτο Μαλτέζε. Όλα αυτά ίσως παρουσιάζουν ένα άτομο που δεν αξίζει να γνωρίσεις. Όμως ο Κόρτο Μαλτέζε είναι στο βάθος ευαίσθητος – αν το θελήσει – και οι πράξεις του συχνά δείχνουν ότι όντως ενδιαφέρεται για το καλό. Φυσικά, αν τον ρωτήσεις, θα σου πεί σίγουρα ότι δεν τον ενδιαφέρει τίποτα παρά μόνο ο σκοπός του.

Η ειρωνία είναι σίγουρα ένα πολύ έντονο χαρακτηριστικό στον χαρακτήρα του Κόρτο Μαλτέζε. Σε διάφορες περιπέτειες του, συναντιέται επίσης με τον Ρασπούτιν. Εδώ αναφέρω ότι ο PRATT ήταν γνώστης και αναγνώστης της ιστορίας και είναι γνωστό ότι για τις ιστορίες του έκανε πάντα εξαντλητικές έρευνες, αφού χρησιμοποιά συνέχεια αληθινά ιστορικά στοιχεία. Ο Ρασπούτιν και ο Κόρτο, έχουν και οι δύο τους συχνά τον ίδιο σκοπό, και βρίσκονται συνήθως σε αντιπαράθεση, ανταγωνισμό ή συνεργασία, ή ακόμη σε ένα συνδιασμό όλων όσων ανέφερα. Μπορεί να αλληλοβοηθούν, αν το θελήσουν, αλλά τις περισσότερες φορές καταφέρνουν να εξαντλήσουν την υπομονή μεταξύ τους και να κοντέψουν να αλληλοσκοτωθούν. Μεταξύ τους συναντάμε και την χιουμοριστική πλευρά του PRATT, όπως επίσης και την ειρωνία. Η τελική κόντρα που πάντα φαίνεται πώς θα λάβει μέρος, πάντα ανανεώνεται για κάποια άλλη περιπέτεια. Πάντως, ο Κόρτο Μαλτέζε πρέπει να είναι ο μεγαλύτερος είρωνας του κόσμου.

Οι ιστορίες του Hugo Pratt μας ταξιδευουν σε διάφορα μέρη του κόσμου, συνήθως ερημικά και εξοτικά. Ο ήρωας αυτός - θεωρώ - ότι έχει πολλά κοινά με τους ήρωες των νουάρ. Μπορούν να κανουν τα πάντα για να εξυπηρετήσουν τον σκοπό τους, ακόμα και ανήθικα πράγματα που δεν θα έκανε κάποιος τίμιος άνθρωπος. Όμως, πολύ συχνά (και σχεδόν πάντα) θα δούμε και μια άλλη πλευρά του εαυτού τους που θα συμπαθήσουμε. Ζούν με τον δικό τους κώδικα τιμής.

Ακόμη και σε άλλες ιστορίες του Pratt που, όπου κεντρικός ήρωας δεν είναι ο Κόρτο Μαλτέζε, συχνά αναφέρεται το όνομά του, αφού τόσο πολύ είχε συνεπαρθεί ο Pratt με την δημιουργία του. Για παράδειγμα στην ιστορία του Pratt ‘ΣΚΟΡΠΙΟΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ΄ που δεν πρόκειται για ιστορία του Κόρτο Μαλτέζε, αλλά για μια επίλεκτη μονάδα σε έρημο της Αφρικής, σε κάποια στιγμή συναντάμε ένα Ιθαγενή που αναφέρει ότι κάποια στιγμή είχε γνωρίσει τον Κόρτο Μαλτέζε στον Ισπανικό εμφύλιο. Ο Pratt αρέσκεται να αναφέρει τον συγκεκριμένο ήρωα καθώς είναι σίγουρα η αγαπημένη του δημιουργία. Μάλιστα, η πρώτη ιστορία στην οποία εμφανίζεται ο Κόρτο Μαλτέζε,  ‘Η μπαλάντα της αλμυρής θάλασσας’ (La ballade de la mer sale), ο Κόρτο δεν είναι ο βασικός πρωταγωνιστής της ιστορίας. Καταρχήν πρόκειται για ένα αριστουργηματικό και αναγνωρισμένο κόμικ . Στην συγκεκριμένη ιστορία εμφανίζονται διάφοροι ήρωες και είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται και ο Κόρτο Μαλτέζε. Όμως ο Pratt είχε ενθουσιαστεί τόσο πολύ με τον χαρακτήρα αυτό, που ο ίδιος δημιούργησε, που στις επόμενες του ιστορίες κεντρικός ήρωας θα γινόταν ο Κόρτο.