Το μυστικό χειρόγραφο της Χάννα

22.00
 

Το μυστικό χειρόγραφο της Χάννα



Τζέραλντιν Μπρουκς
μετάφραση: Αλέξης Εμμανουήλ

Ωκεανίδα, 2009
563 σελ.
ISBN 978-960-410-546-5

Το μυθιστόρημα αυτό, που βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία, υπογράφει η βραβευμένη με Πούλιτζερ (2006) συγγραφέας Τζεραλντίν Μπρουκς:

1996. Η Χάννα Χηθ, μια παθιασμένη με τη δουλειά της ερευνήτρια σπάνιων βιβλίων, αναλαμβάνει την πιο φιλόδοξη αποστολή στην καριέρα της: Να συντηρήσει και ν' ανασυνθέσει την ιστορία ενός εκπληκτικού, εικονογραφημένου Εβραϊκού χειρογράφου, που δημιουργήθηκε στην Ισπανία του 15ου αιώνα και ανακαλύφθηκε από τύχη σε μια βομβαρδισμένη βιβλιοθήκη του Σεράγεβο.

Μια σειρά από παράξενα ευρήματα -τα φτερά μιας πεταλούδας, μερικές σταγόνες κρασιού με αίμα, λίγοι κόκκοι αλατιού, μια άσπρη τρίχα- θα τη βοηθήσουν να ξεκλειδώσει το ταραχώδες παρελθόν του βιβλίου και ν' αποκαλύψει τις δραματικές ιστορίες των ανθρώπων που το δημιούργησαν, αλλά κι εκείνων που ρισκάρισαν τα πάντα, για να το προστατέψουν:

Στη Βοσνία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ένας Μουσουλμάνος θα το σώσει απ' τους Ναζί με κίνδυνο της ζωής του. Στην ηδονιστική Βιέννη των τελών του προηγούμενου αιώνα, το βιβλίο θα βρεθεί στο επίκεντρο των συγκρούσεων που πυροδοτεί ο αναδυόμενος αντισημιτισμός. Στη Βενετία του 1609, ένας καθολικός παπάς θα το γλιτώσει απ' τις φλόγες της Ιεράς Εξέτασης. Στην Ταραγκόνα του 1492 ο γραφέας των κειμένων του βιβλίου θα χάσει την οικογένειά του στις κακουχίες της εξορίας. Και στη Σεβίλλη του 1480 το μυστικό της ασυνήθιστης εικονογράφησης του χειρογράφου επιτέλους θα φανερωθεί.

Η έρευνα της Χάννα θα την φέρει αντιμέτωπη με τον επικίνδυνο κόσμο των πλαστογράφων έργων τέχνης. Οι εμπειρίες της θα βάλουν σε δοκιμασία την πίστη της στον εαυτό της, αλλά και στον άνθρωπο που αγαπά πιο πολύ στον κόσμο.