Ο Μικρός Πρίγκιπας στα Κυπριακά

10.00
 

Συγγραφέας: Antoine de Saint - Exupéry

2018

Το παγκοσμίως γνωστό παραμύθι "Ο Μικρός Πρίγκιπας" του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί έχει διαβαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες, παιδιά και μεγάλους. Αποτελεί ένα διαχρονικό συγγραφικό δημιούργημα που σε μαγεύει και σε ωθεί να το διαβάσεις ξανά και ξανά. Έχει μεταφραστεί σχεδόν σε 300 γλώσσες και διαλέκτους, ανάμεσα τους και τα αρχαία ελληνικά. Με την έκδοση αυτή η συγκεκριμένη ιστορία αποδίδεται και στην Κυπριακή τοπική διάλεκτο, που παραμένει ακόμη πολύ ζωντανή ανάμεσα στις συνομιλίες των Κυπρίων.

Ο συγγραφέας μέσω του ήρωά του, του Μικρού Πρίγκιπα, μας νουθετεί να σεβόμαστε το κάθε τι που έχει να κάνει με τη φύση, τη ζωή και το ίδιο μας το "είναι", που αποκτά παρωπίδες μεγαλώνοντας και δε διαθέτει πλέον την αθωότητα ενός μικρού παιδιού. Η αναπαράσταση αυτή, μεταξύ της παιδικής και της ενηλικιωμένης ματιάς, μας προκαλεί μια λύπη, η οποία απορρέει από την αναπόληση της χαμένης παιδικής μας αθωότητας. Έτσι, δεν μας απομένει άλλη επιλογή, από το να παρατηρούμε με τα μάτια της ψυχής σαν μικρά παιδιά, όπως αυτά ξέρουν να αγαπούν, χωρίς υστεροβουλίες και κακές συνήθειες.

Με την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, οι μικροί αναγνώστες θα θέλουν να παραμείνουν παιδιά και οι μεγάλοι αναγνώστες θα θέλουν να ξαναγίνουν παιδιά. Η παιδική αθωότητα είναι αυτή που στο τέλος ανοίγει τους ορίζοντες και διαβαίνει τους αιθέρες με τόλμη.