Ίχνη μνήμης / Hafιza izleri

12.00
 

Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Ζαμπά Ουμίτ Ινατσί

Εκδόσεις Αρμίδα 2019

Τα δραματικά γεγονότα της Κύπρου του εικοστού αιώνα σημάδεψαν ανεπανόρθωτα τις ψυχές των Κυπρίων. Η Αλεξάνδρα Ζαμπά και ο Ουμίτ Ινατσί, δύο κύπριοι συγγραφείς, διαμέσου του δίγλωσσου βιβλίου ΙΧΝΗ ΜNΗΜΗΣ, διηγούνται στη μητρική τους γλώσσα, τριάντα αληθινές ιστορίες.

Τα τριάντα κείμενα που συμπεριλαμβάνονται στο τεύχος είναι αποσπάσματα ζωής, λάμψεις ζωηρές που ταξινομούνται στην παιδική και νεανική ηλικία, σημαδεμένες από τις επανειλημμένες αναταραχές για απόκτηση της ελευθερίας του κυπριακού λαού από την αγγλική αποικιοκρατική αυτοκρατορία, εμφύλιες διαμάχες, το πραξικόπημα και την επακόλουθη τουρκική εισβολή του 1974, με αποτέλεσμα την κατοχή της Βορείου περιοχής της Κύπρου. Οι δύο συγγραφείς, ελληνικής κουλτούρας η μία, τουρκικής ο άλλος, στήσανε λοιπόν το ιστορικό τους σύμπαν στον πιο μύχιο πόθο των Κυπρίων για δικαιοσύνη και επανένωση, ο καθένας στη μητρική του γλώσσα.

 

Τα δραματικά γεγονότα της Κύπρου του εικοστού αιώνα σημάδεψαν ανεπανόρθωτα τις ψυχές των Κυπρίων. Η Αλεξάνδρα Ζαμπά και ο Ουμίτ Ινατσί, δύο κύπριοι συγγραφείς, ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας από τη μια και τουρκικής από την άλλη, διαμέσου του δίγλωσσου βιβλίου ΙΧΝΗ ΜNΗΜΗΣ, διηγούνται στη μητρική τους γλώσσα, τριάντα αληθινές ιστορίες. Παιδικές και νεανικές εμπειρίες τους από γεγονότα που δηλώνουν ολοφάνερα την καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το αίσθημα αδικίας. Τα διηγήματα παρουσιάζονται μέσα από δύο ενότητες αισθηματικής χαρτογράφησης. Η πρώτη είναι γραμμένη στα ελληνικά και καταγράφει προσωπικές ιστορίες μαζί με εμπειρίες άλλων γυναικών. Η δεύτερη είναι γραμμένη στα τουρκικά, κατάθεση προσωπικών παιδικών και νεανικών εμπειριών.

Το ίδιο σκηνικό καταγεγραμμένο από τις δύο όχθες του ποταμού της ζωής της Κύπρου.