Ο ΔΙΓΕΝΗΣ (1955)

 Η ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ά δυσεύρετη αυτή σειρά κυκλοφόρησε το 1955 από τον Αρχέλαο Αντώναρο με ψευδώνυμο "Γρ.Χριστοδούλου" και επωνυμία εκδοτικής ΤΥΦΩΝ με σενάριο και εικονογράφηση από τον ίδιο.

Το περιεχόμενο αφορούσε την αντίσταση της ΕΟΚΑ στην Κύπρο εναντίον των Άγγλων. Το τεύχος είχε πολύ μικρό μέγεθος (11χ15) και 36 ασπρόμαυρες σελίδες. Έφτασε μέχρι τα 40 τεύχη πρίν σταματήσει την κυκλοφορία του. Τα τεύχη αυτά δεν ήρθαν ποτέ στην Κύπρο την εποχή του απελευθερωτικού αγώνα καθώς φυσιολογικά δεν θα επιτρεπόταν η κυκλοφορία τους από τους Άγγλους, οπότε η σειρά απευθυνόταν περισσότερο στους Έλληνες αναγνώστες (ακόμη και τα ονόματα στην ιστορία αυτή είναι όλα Ελληνικά – δεν θα δείτε κάποιο Κυπριακό όνομα). Όπως γράφει στην πρώτη σελίδα κάθε τεύχους πριν ξεκινήσει η ιστορία, ΄Είναι η πιο ηρωική μορφή της συγχρόνου Ελληνικής Ιστορίας. Είναι ο συνεχιστής των τιτάνιων αγώνων όλων των αθανάτων ηρώων του Μεγάλου Ελληνικού Πανθέου, των ατσαλένιων εκείνων ημιθέων που ανάμεσα στους αιώνες μάχονται και ζωντανεύουν τον θρύλο ότι: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ.’

Τα τεύχη αυτά είναι πολύ παρόμοια (ιδεολογικά) με την, πιο ευραίως γνωστή, σειρά ‘Ο μικρός Ήρως’. Το γεγονός ότι μόνο 40 τεύχη κυκλοφόρησαν φανερώνει ότι πιθανό να μην είχε βρεθεί μεγάλο αναγνωστικό κοινό για την συγκεκριμένη σειρά. Πλέον, αυτές οι σειρές που κυκλοφόρησαν σε λίγα τεύχη και λίγα αντίτυπα, είναι συνήθως οι πιό περιζήτητες. Οπότε τα τεύχη του ‘ΔΙΓΕΝΗ’ είναι δυσεύρετα και συλλεκτικά.